Parole chiave: Italian, Angloamericano, Lessico gastronomico
Abstract: In this article we consider the presence of the adjective “Italian” in the culinary vocabulary in the USA and Canada. We find the usage of this ethnic adjective in some common words that are used in cook books and menus, particularly in the menus of Italian restaurants. The terms with “Italian” demonstrate the influence of Italian food on the American one.
Keywords: Italian, Anglo-American, Gastronomic lexicon
Contenuto in: Nuovi valori dell'italianità nel mondo. Tra identità e imprenditorialità
Curatori: Raffaella Bombi e Vincenzo Orioles
Editore: Forum
Luogo di pubblicazione: Udine
Anno di pubblicazione: 2011
Collana: Convegni e incontri
ISBN: 978-88-8420-726-5
ISBN: 978-88-8420-969-6 (versione digitale/pdf)
Pagine: 157-164
DOI: 10.4424/978-88-8420-709-8-16
Licenza:
Per citare:
Carla Marcato,
«Italian in parole del cibo in Nord America», in
Raffaella Bombi e Vincenzo Orioles (a cura di),
Nuovi valori dell'italianità nel mondo. Tra identità e imprenditorialità, Udine, Forum, 2011,
pp.
157-164